Wahlroosin aiemmat kommentit kehitysyhteistyöstä ja 'rikkinäisten perheiden tukemisesta' ovat keittäneet monia. Minusta on hyvä, että kyseenalaistetaan, sillä se herättää pohtimaan, mitkä asiat ovat puolustamisen arvoisia. Jos politiikka on pelkkää hymistelyä, unohtuu, mihin tarkoitukseen meillä on luotu vaikkapa perusturva ja tällöin myös puolueiden erot himmentyvät. Jos politiikka on vaihtoehdotonta, on vaikea perustella myöskään valittua tietä. Siksi Wahlroosin kaltaisia suorasuita tarvitaan, silläkin uhalla että joku polttaa päreensä.
Minulla oli kerran tilaisuus istua kahville Wahlroosin kanssa. Hänellä on hyvin kiehtova ja selkeä maailmankuva, jonka avainsana on kilpailu. Totta, tuotteiden ja yritysten kilpailu ja ihmisten kilvoittelu jalostaa, luo uutta, pitää kustannukset järkevällä tasolla ja pakottaa tekemään fiksummin. Italian renessanssi perustui paitsi vieraista vaikutuksista ammentavaan kulttuuriin, myös keskenään pikkumaisesti nujakoivien kaupunkivaltioiden haluun olla toistaan parempia.
Ihmiseloa ja yhteiskunnan järjestämistä se ei kuitenkaan voi määrittää. Ongelma on tässä: Huipulla – vaikkapa taidemaailman eliitissä tai suuryrityksen toimitusjohtajan vinkkelistä – kilpailu valikoi esille huippuyksilöt. Kilpailussa on kuitenkin aina myös häviäjiä, ja jos vilkaisee alas, huomaa että matkalle on tuupertunut monta hyvää yritystä, harha-askel on vienyt rotkoon ja juurella on niitäkin, joilla ei ole edes mahdollisuutta aloittaa kiipeämistä.
Laittaisin siis varani Wahlroosin johtamaan pankkiin, mutta jos hän olisi valtion valistunut itsevaltias, pakkaisin kyllä taatusti tavarani ja nopeasti. Onnellisuus ja hyvinvointi koostuu kovin toisenlaisista asioista kuin pelkästä menestyksestä ja sen palkitsemisesta.
Mutta vielä huomioita Nallen leikkauslistasta.
Opintotuki pois yli 5 vuotta opiskelevilta
Opintotuki on jo nyt sidottu opintojen etenemiseen – muistutuksena toimii Kelan karhukirje, jos opintopisteitä ei kerry riittävästi. Useimmat maisteritutkinnot on mitoitettu yli viidelle vuodelle, eikä opintojen eteneminen ole aina kiinni opiskelijasta – jokin kurssi saatetaan järjestää vain kerran lukuvuodessa, tai kesällä on huonot mahdollisuudet suorittaa opintoja. Opintojen pitkittyminen voi johtua myös alanvaihdosta, terveyden pettämisestä tai masennuksesta, elämäntilanteen muutoksista tai työnteosta opintojen ohella.
Viiteen vuoteen rajattu tuki saattaisi siis johtaa vain viittä vaille valmiisiin maistereihin, joilta paperit uupuvat vailla toimeentuloa, tai siihen että opintojen loppupäässä otetaan kontoille raskaita lainoja vailla varmuutta takaisinmaksusta tai työllistymisestä.
On totta, että Suomessa opiskellaan pitkään ja valmistutaan myöhään. Opintoaikojen lyhentämiseen on olemassa paljon toimivampia keinoja kuin opintotuella kiristäminen. Itse aloittasin opintoja edeltävistä välivuosista ja opiskelijavalintajärjestelmästä, joka lykkää opintojen alkuun pääsyä ja siten myös valmistumista.
Maataloustuet pois
Maatalous ei ole ydinalaani, sillä olen koko ikäni asunut kaupunkitaajamassa. Tapailen silti ajatuksiani aiheesta. Eräässä vaalipaneelissa SDP:n edustaja väläytti, että vedetään kaikki tuet maataloudesta, antaa markkinatalouden tehdä tehtävänsä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaisi?
Suomessa ilmasto-olosuhteet eivät ole otolliset viljelylle. Meillä on pitkä talvi ja mäkinen maa, josta pelloksi voi kyntää vain siivuja (noh, paitsi lakeuksilla). Käytännössä siis Suomessa ei pystytä tuottamaan maataloustuotteita yhtä paljon ja yhtä edullisesti, kuin vaikkapa Etelä-Euroopassa. Jotta maajussit saisivat elantonsa ilman tukia, pitäisi heidän myydä tuotteensa niin kalliilla, että ne tuskin kävisivät kaupaksi tavalliselle kuluttajalle vaikka mieli tekisi luomua.
Ruoantuotanto siis kuihtuisi pois Suomesta, ja kuluttaisimme brasilialaista nautaa ja portugalilaista kurkkua. Me emme pysty vaikuttamaan siihen, missä olosuhteissa näillä tiloilla työskennellään, saati miten ympäristöseikat huomioidaan. Tuhansien kilometrien kuljetus tupruttaa päästöjä ilmoille useammankin edestä. Kotimaisen ruoantuotannon tukeminen on siis arvovalinta, josta minusta kyllä sietääkin maksaa. Lähiruokaa kouluihin, anyone?
Asia, jota todella sietäisi pohtia ovat Euroopan Unionin jäsenmailleen jakamat vientituet. On tietysti hyvä, että jäsenmaat vievät tuotantoaan EU:n sisämarkkinoille – se rikastuttaa ruokapöytää ja tuottajaa. Mutta on kohtuutonta, että tuetaan ylituotantoa, joka polkuhinnoin myydään kehitysmaihin. Tällöin maan oma tuotanto ei pääse kehittymään, koska sikäläiset eivät pysty kilpailemaan tuontituotteiden matalien hintojan kanssa. Tämä ylläpitää köyhyyttä ja nälkää.
Toimeentulotuki pois alle 25 – vuotiailta
On käsittämätön ajatus, että yhdeltä väestöryhmältä kiellettäisiin oikeus perustuslaissa taattuun vähimmäistoimeentuloon. Toimeentulotuen tarkoitus on kattaa välttämättömyysmenot kuten ruoka silloin, kuin muita tuloja ei ole tai ne eivät kerta kaikkiaan riitä. Joka viides 23-vuotias on työtön, ja lukionsa päättäneistä moni joutuu tahtomattaan välivuosiputkeen. Peruskoulu- tai ylioppilaspohjalta on vaikea päästä kiinni töihin, ja vailla ammattitutkintoa olevilta evätään työmarkkinatuki jos ehdot eivät täyty.
Monelle tukien varassa eläminen tai pienillä työtuloilla sinnittely tuskin on valinta tilanteessa, jossa taantuman jälijltä työmarkkinat eivät vedä ja korkeakoulujen opiskelijavalinnat ovat tukossa. Puolet toimeentulotuen saajista on alle 29-vuotiaita nuoria, joista osa käy myös töissä tai opiskelee, eikä silti kykenee kattamaan menojaan.
Wahlroosin mallissa nuoren aikuisen itsenäisen elämän alkumetrit olisivat yhtä selviytymistaistelua, jossa vailla opiskelu- tai työpaikkaa jääneet luikkisivat takaisin vanhempien huomaan, sinnittelisivät niukkuudessa tai etsisivät tavan tulla toimeen lain rajamailla. On surullista, että tälle menolle löytyy kannattajansa myös istuvasta eduskunnasta. Joulukuussa eduskunta vahvisti hallituksen esityksen, jossa koulutuspaikasta kieltäytyvän tai opintonsa keskeyttävän alle 25-vuotiaan toimeentulotukea voidaan leikata 20, jopa 40 prosenttia.
Viimeisenä on kuitenkin pakko myös nostaa hattua. Nalle esittää, että monipolveisen sosiaaliturvan sijaan otettaisiin askel kohti perustuloa. Tämä on järkipuhetta. On tolkutonta, jos sosiaaliturva viestittää ihmiselle, että on kannattavampaa olla tekemättä mitään kuin tehdä töitä muutama tunti viikossa. Erityisesti pienituloisimpien tuet muodostavat passivoivia kannustinloukkuja, joista on päästävä eroon. Yksinkertaisempi perustulo, joka kattaisi minimitoimeentulon, voisi olla ratkaisu.