Usein ruokaa ei ymmärretä samanlaiseksi huoltovarmuuden osaksi kuin esimerkiksi energia. Harva suomalainen jättäisi kotinsa lämmön tai sähkön ulkomaisen tuonnin varaan. Yhtä lailla kotimainen ruoantuotanto on tae yhteiskunnan vakaudesta. Puhtaasti kansainvälisen kaupan varassa jokapäiväinen leipä on epävarma. Viljan hinnan nousu vuonna 2009 oli maailmalla monen kuohunnan taustalla.
Lähiruoan arvostus ja erilaiset ruokatrendit superfoodista karppaukseen kertovat, että suuhunpantava kiinnostaa kansalaisia Punavuoresta Posiolle. Ruoan alkuperä on polttava poliittinen kysymys, sekä paikallisesti että globaalisti. Suomessa tuotetulta murkinalta kuluttajalla voi vaatia enemmän. Ketju tilalta pöytään on läpinäkyvä ja vastuullinen – ja työllistää kotimaassa.
Keskustanuoret on käynnistänyt laajan vihreän talouden ohjelman laatimisen. Sen osa-alueet ovat energia, clean tech – ja ruoka. Ratkottavana on visaisia kysymyksiä, kuten suhtautumisemme geenimuunteluun. GMO herättää aiheellisia väristyksiä Monsanton kaltaisten jättien takia, mutta voidaanko maailman ruokapulaa ratkaista ilman tehokkaampaa jalostusta? Linjasta päättää syksyllä kokoontuva liittokokous.
YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO muuten patistaa meitä rouskuttamaan ötököitä. Hyönteisiä kun on helppo kasvattaa, ne ovat ravinteikkaita ja hiilijalanjälki on pieni. Juuri tekee jälleen pioneerityötä ja esittelee tämän lehden sivuilla parhaat jauhomatoreseptit.
Julkaistu Keskustanuorten Juuri-lehdessä