"Haluan luoda suoran yhteyden sen välillä, mitä puhutaan kotimaassa ja eurooppalaisilla kentillä"

On totta, että ALDE ja sen nuorisosiipi LYMEC ovat kirjavia seuroja, joissa keskustalaisena voi joutua hämmentäviinkin keskusteluihin vaikkapa sosiaaliturvan tärkeydestä georgialaisen kanssa tai omavaraisen ruoantuotannon merkityksestä itävaltalaisen markkinaliberaalin kanssa. Silti tämä värikäs joukko muodostaa eurooppalaisen laajan keskiryhmän, joka on meille tärkein kansainvälinen viiteryhmä ja paikka peilata ja tuulettaa ajatuksia.
Osa jäsenpuolueista on meitä lähempänä kuin toiset. Eroa tekee myös se, että osa ALDE-puolueista on kotimaissaan keskustan tavoin johtavia poliittisia liikkeitä - kuten pääministeripuolueet Reformierakond Virossa, Fianna Fail Irlannissa ja Mark Rutten VVD Hollannissa, tai muutoin ytimessä kuten varapääministeri Nick Cleggin liberaalidemokraatit Briteissä ja Saksan FDP Merkelin edellisessä koalitiohallituksessa. Osa puolueista taas on kotimaissaan poliittisella kartalla hyvinkin marginaalissa ja korostaa puhdasoppisia yksilön- tai markkinoiden vapauksia.
Brittien ja irlantilaisten kanssa näkemykset valtion roolista taloudessa ja sosiaalipolitiikassa käyvät hyvin yksiin, virolaisten ja hollantilaisten kanssa jaamme ajatukset Euroopan Unionin kehittämisestä kansallisvaltiolähtöisesti. Pohjoismaiden keskustanuoret jakavat samat vanhenevan väestön ja hyvinvointivaltion päivittämisen tuomat huolet. Uusiutuva energia, perusoikeudet, toimiva lähidemokratia ja pk-yritysten tärkeys ovat kaikkien kanssa jaettuja teemoja.
Kansainvälisessä toiminnassa meidän on vietävä omaa maltillista linjaamme eteenpäin eurooppalaisilla kentillä ja haettava tiiviimpiä yhteyksiä samanhenkisten puolueiden kanssa. Hyvät kahdenväliset yhteydet meitä lähellä oleviin järjestöihin voivat myös avata uusia ajatuksia kansallisten ongelmien ratkaisuun. Järjestöinä voimme myös oppia toinen toisiltamme kampanjoinnissa, tapahtumien järjestämisessä ja viestinnässä.
Keskustanuorten kv-toiminnan tason nostaminen lähtee liikkeelle tavoitteellisuudesta. Tätä on aloitettu jo istuvan liittohallituksen toimesta. Liiton delegaatioita ei lähetetä kattojärjestöjen kokouksiin tyhjin käsin, vaan esillä oleviin asioihin muodostetaan kanta evästyksenä lähtijöille. Maailman liberaliinuorten IFLRY:n kokoukseen Bangkokissa keskustanuorten edustaja lähti ajamaan asevientikieltoa Syyrian sisällissodan osapuolille. Nyt tavoitteena on saada LYMEC:n kongressi Suomeen syksyksi 2015. Keskeistä on myös nostaa nuorkeskustalaisia ehdokkaita järjestöjen työryhmiin, hallituksiin ja johtopaikoille.
Kansainväliseen toimintaan osallistuvien keskustanuorten joukkoa on tilaa laventaa. Myös puheenjohtaja voi henkilökohtaisesti tehdä paljon. Tähän asti olen edustanut liittoa LYMEC:n tapahtumissa ja luonut suhteita moniin jäsenjärjestöihin. Toukokuussa Tallinnan kongressissa minut valittiin Keskustanuorten ehdokkaana osaksi nuorisosiiven delegaatiota ALDE:n marraskuun puoluekokoukseen Lontoossa.
Puheenjohtajana osallistuisin suoraan kansainvälisen toiminnan johtamiseen ja tärkeimmissä paikoissa pakkaisin matkalaukkuni myös itse. Se on paras tapa nostaa tontin painoarvoa ja sitoa kansainvälisyyttä yhä vahvemmin osaksi Keskustanuorten perustyötä. Haluan luoda suoran yhteyden sen välillä, mitä puhutaan kotimaassa ja eurooppalaisilla kentillä.